@hpvd opened this issue on February 10th 2016

actions/pages "average time on page" seems to be broken

please see attachments for example:

2 visits (filtert by shown segment) - only one site visit - only pageview - no events etc...

show visit times in visitorlog (total and for page on hover) but in actions/pages average time is 0:00

@tsteur commented on February 10th 2016

It's currently like this "by design". We might fix this in Piwik 3.0 but it's not clear yet. We cannot fix it in 2.X as it requires DB schema change for log tables which would take a very long time.

Background: The avg_time_on_page is not written for last action, only visit_total_time is updated for heartbeat. To do proper calculation we always need to know what last_idlink_va was and update time spent on the actual action, not on the next action. To have it backwards compatible with existing data will be quite challenging but doable.

@hpvd commented on February 10th 2016

thanks for fast and detailed answer. I think it's quite important to have a possibility to see average time on special types of pages. Background: it's important to see when making changes on a page how these are liked by visitors. On lots of types of pages this could be done easily looking on development of average time on page. If it rises, the visitor likes it more than before. If average time on page is lowered the change works opposite as planned...

(since it's not working as expected, one could think of giving it a bug label, couldn't one?)

@tsteur commented on February 10th 2016

It's definitely a bug and a fix is needed at some point indeed. Otherwise the avg_time_on_page in the Actions report is simply not correct.

Powered by GitHub Issue Mirror